צמיגים ונהיגה בטוחה

על הקשר יכולת אחיזת הצמיגים לנהיגה בטוחה

כולנו יודעים עד כמה לצמיגים תפקיד חשוב ומרכזי בכל הקשור לנהיגה בטוחה ונוחה בכביש. האופן שבו צמיגים אלה אוחזים את הכביש, תוך כדי פניות וגם במהלך נסיעה בקו ישר, משפיע ישירות על רמת בטיחות הנסיעה שלנו על הכביש. בין אם מדובר בנושאים כמו אחיזה, היגוי יתר, תת היגוי, החלקה וכדומה, כל אלה, חשוב להבינם על מנת להבטיח נהיגה בטוחה יותר. רבים, שאינם מבינים בתחום או אינם נעזרים במומחים, מחליפים את מידות צמיגי הרכב שלהם, משנים את לחץ האוויר או את זוויות ההיגוי ובכך עשויים לגרום לנזק רב. ולכן, הנה כמה עובדות שכדאי לכם לדעת על הקשר בין צמיגים לנהיגה בטוחה.

כיצד אוחזים הצמיגים את הכביש?

צמיגים עשויים, בין היתר, גם מסוליות, הכוללות אוסף של כמעין קוביות גומי קטנות, שגובהן הינו כגובה הסוליות ואילו רוחבן קטן מכך. בכל עת, במהלך הנסיעה, כמה מהן נוגעות בכביש, והן מייצגות את שטח המגע שבין צמיגים אלה לכביש עצמו. מספר ה"קוביות" המרכיבות את שטח המגע משתנה ותלוי במידת צמיגים אלה, בעומס עליהם ובלחץ האוויר שבהם. כאשר משטח זה נוגע בכביש נופל עליו עומס וכוח צידי, הגורמים לו עיוות. ככל שמתעוות יותר, כך כוח אחיזתו גדול יותר. כשהוא עובר את כוח האחיזה המקסימאלי שלו, אותו הוא מסוגל לשאת, הוא מתחיל להחליק ויכולתו לאחוז את הכביש נפגמת. ולכן, כשנועלים גלגלים, למשל, מרחק הבלימה מתארך, וכשנמצאים על "סף נעילה", כלומר צמיגים אלה מסתובבים לאט יותר ממהירות הרכב, הוא מתקצר. כדי לשמור על תחום החלקה יעילה, נעשה שימוש במערכות ה ABS.

ממה מושפעת יכולת האצתם ובלימתם של צמיגים אלה?

יכולת האצתם ובלימתם של צמיגים אלה מושפעת מעוצמת החיכוך שבין הגומי לקרקע ואחוז ההחלקה. אולם, גם מידתם של צמיגים אלה, לחץ האוויר שבהם והמבנה שלהם משפיעים גם כן. בכל הקשור למידתם של צמיגים אלה משמעותם של צמיגים רחבים יותר הינה שטח מגע גדול יותר. שטח מגע גדול יותר מאפשר פחות עומס וגם פחות כוחות משיכה או בלימה. ככל שנופל פחות עומס על הגומי, מקדם החיכוך שלו גבוה יותר. ככל ששטח המגע של צמיגים אלה בכביש עומד בכוחות נמוכים יותר, הסיכוי שיקרע קטן יותר. במידה ונקרע, הוא מפסיק להעביר את הכוחות שהוא צריך להעביר ועל כן ביצועו נפגע. בנוסף, צמיגים גדולים יותר מתקררים מהר יותר. חום יתר עלול לפגוע ברמת החיכוך ולהוביל לבלאי מהיר של סוליית צמיגים אלה. גם לחץ צמיגים משפיע על יכולת ההאצה והבלימה שלהם. כשמדובר בכביש רטוב, לחץ אוויר גבוה מגדיל את מקדמי האחיזה. בכביש יבש, אין משמעות לכך. ובכל הקשור לחומרים מהם עשויים צמיגים אלה, הרכב שכבות הצמיגים וכן המבנה שלהן משפיעים על יכולתם לשמור על שטח המגע, כך שלא יתעוות תחת העומסים הגבוהים.

חשוב לזכור!

מכיוון שרכבנו תלוי בתקינותם של צמיגים אלה, מכיוון שצמיגים שאינם פועלים כראוי עשויים לגרום לתאונות, חשוב לוודא כי כל הפרמטרים השונים, הקשורים בהם, פועלים כראוי. חשוב לעשות זאת בעזרתם של מומחים בתחום וחשוב עוד יותר לעשות זאת באופן קבוע, אחת לתקופה. מכיוון שיכולת האחיזה של צמיגים אלה את הכביש קריטית במיוחד, חשוב לוודא כי יכולת זו לא נפגמה במהלך הזמן, ובמידה ומתגלה שכן, יש לפעול בהתאם ולדאוג להחליף צמיגים אלה בהקדם.

atarix -reader.co.il

המאיסטרו
מומחה מס' 1 בצפון לג'נטים וצמיגים.

חייג עכשיו:04-8622920